Dzisiaj na obiad mieliśmy tartę kalafiorową. Dziewczyny na blogach robiły smaka, więc i ja w końcu wzięłam się do roboty :)
Składniki
- ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
5 cl (kieliszek 50) wody
szczypta soli
- nadzienie:
ugotowany kalafior
podsmażony boczek
- sos:
1 mała śmietana 18%
3 jajka
sól, pieprz, koperek
Składniki na ciasto wrzucam do malaksera na minutkę - normalnie - trzeba wyrobić do jednolitej konsystencji - powstałą kulę ciasta wkładam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do foremki. Nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temp 180 st. C na jakieś 20 minut. Na podpieczony spód nakładam boczek, rozdrobiony kalafior i zalewam wszystko roztrzepanymi jajkami ze śmietaną. Ponownie wkładam tartę do piekarnika na jakieś 35 minut. I voila - pyszny obiad gotowy. Można otworzyć wino i robi się prawdziwa uczta :)
Z farszem można oczywiście kombinować wg własnych upodobań np. ja lubię także tartę z kurczakiem, brokułami, pieczarkami, marchewką i kurżetkami. Do sosu czasami dodaję startego sera, na wierzch kładę mozzarellę, albo serek riccotta.
W końcu udało mi się kupić miętę. W lodówce chłodzi się rum i sprite, niestety nie znalazłam żadnej limonki. Los czuwa nade mną - moje chore gardło jeszcze chyba nie jest gotowe na mojito :)
Z "Niezbędnika pani domu":
Mycie zatłuszczonych butelek i słoików. Zabrudzone butelki można umyć, wsypując do nich łyżkę fusów po kawie i wlewając trochę ciepłej wody, potrząsamy butelką. Fusy wchłaniają szybko tłuszcz. Następnie płuczemy butelkę wodą z odrobiną sody oczyszczonej.
Mniam, ale pyszności, muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Ależ pyszności...uwielbam tarty, takiej jeszcze nie jadłam!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Pychota , aż zgłodniałam ....)))super zdjęcia pa....)))
OdpowiedzUsuńAle pyszne i proste w wykonaniu - bardzo lubię tarty - będe musiała zrobić - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmM smacznie - kalafiorowo :) Pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJa też robię podobnie tylko dodaję jeszcze ser żółty :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
Pozdrawiam serdecznie
U mnie też tarta wczoraj, w sumie to aż trzy upiekłam.
OdpowiedzUsuńTylko ja miałam chętkę na ser i szpinak :)
A to się wymieniłyśmy tartowymi komentarzami :)
UsuńMojito mmmmmmmmm ale ja używam wody i cukru trzcinowego
OdpowiedzUsuńOczywiście, że cukru trzcinowego - demerara też czeka :) Mnie zamiast wody - sprite podpasił :)
Usuńjak już skończę się odchudzać to chętnie spróbuje nigdy nie piłam z spritem. ale mojito to mój ulubiony drink i aż mi ślinka leci
UsuńDziękuję za wizytę i komentarz u mnie. Jeśli chcesz popróbować ze Schwalmem daj znać :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!!Kalafiorowej jeszcze nie robiłam:)Dziękuję za przepis:*
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, takiej jeszcze nie jadłam!!! Muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM:)
Niech no tylko rozpoczną się wakacje... zabiorę się za pieczenie, malowanie, zdrapywanie i... leniuchowanie ! pyyyyyyyyszny post ;)
OdpowiedzUsuńTo tylko jeszcze 2 tygodnie ;)
Usuńwygląda apetycznie ale ja wolę z brokułami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTe uchwyty u mnie to Homebase.
OdpowiedzUsuńAleż u Ciebie smakowicie.
Cheniu to taki zwykły market budowlany.
OdpowiedzUsuńZnalazłam na allegro ( http://allegro.pl/galka-uchwyt-do-szafki-porcelanowa-roza-i2363016557.html ). Niestety tylko jedna i cena trochę z kosmosu. Ja dałam trochę ponad 15zł.
Na pewno są na ebayu...
ależ smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPs My prawie po sąsiedzku :) Do Świdnicy do szkoły chodziłam:) Pozdrawiam ciepło i na pewno będę częściej zaglądać. Bardzo fajny blog prowadzisz.
Dziękuję i witam :) Ja akurat do szkoły gdzie indziej chodziłam :) W Świdnicy od 2000 roku :)
Usuńnarobiłaś mi ogromnej ochoty na taką tartę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki na moim blogu;)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie..
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia, Rustykalny dom
Mniam uwielbiam kalafiory...koniecznie wypróbuję:)Ślę uściski i słoneczne promyki z pozdrowieniami*
OdpowiedzUsuńPeninia ♥
Tarta smakowita, ale poza zasięgiem mojego wymagającego diety żołądka:)) Za to zachwycił mnie wałeczek do ciasta:))) Pozdrówki.
OdpowiedzUsuńNo to i ja tutaj trafiłam :) A tartę z kalafiorem zrobię, bo u nas sie robi takowe :) Bardzo ciekawy smak kalafiora z koperkiem - taki letni.
OdpowiedzUsuńJa robie podobna z brokułami, polędwicą wędzoną i gałką muszkatałową.
Pozdrawiam cieplutko!
Witam i będę chciała spróbować Twoją tartę brokułową :)
Usuń